De Veenfabriek presenteert zich in diverse samenstellingen en vormen:



Onder de naam Touki Delphine maken de multi-instrumentalisten en muziektheatermakers Rik Elstgeest, Bo Koek en John van Oostrum, van de voormalige band Kopna Kopna, eclectische muziektheatervoorstellingen. Van 2005 tot 2011 werkte zij onder de vleugels van de Veenfabriek.
Vanaf 2011 werkt Touki Delphine als zelfstandige groep en zoekt daar waar gewenst samenwerking op met andere instellingen.
Bij de Veenfabriek maakte Touki Delphine de voorstellingen Ghostbusters (2005), Raket (2007) en Palindrome (2007).
De voorstellingen van Touki Delphine zijn beeldende en energieke concerten vol absurdistische performances, een overdosis aan inspirerende muziek en ontluisterend grappige beelden; van het choreografisch bakken van een ei tot het laten ontploffen van een pudding.
In het voorjaar van 2010 maakte Touki Delphine, in samenwerking met Nieuw West / Marien Jongewaard en De Warme Winkel de voorstelling Kokoschka Live!, een ode aan expressionistische kunstenaar Oskar Kokoschka. Kokoschka Live! werd geselecteerd voor het Vlaamse Theaterfestival 2010.

In 2014 maakt Touki Delphine met de Veenfabriek de locatievoorstelling One Hot Minute.




Sing Song is een ensemble dat live 'musique concrète' maakt; muziek gebaseerd op instrumenten die voornamelijk bestaan uit alledaagse en goedkope voorwerpen zoals speelgoed, bouwmaterialen en elektronische apparatuur. Door deze spullen als muziekinstrument te bespelen, worden de verborgen mogelijkheden ervan hoorbaar. Maar vooral klinkt er een idealisme uit: Ervan genieten dat ogenschijnlijk gewone dingen zo mooi kunnen klinken.

 

 

 

 

 

 

 



Track is het improvisatie-ensemble van de Veenfabriek. De muziekgroep sluit wat samenstelling en geluid betreft dicht aan bij popmuziek. Slagwerk neemt bij Track een grote plaats in. De muziek wordt volledig geïmproviseerd tijdens het concert zonder afspraken vooraf.
Het Track-ensemble was in 2007 te zien tijdens Dichter bij Track en speelt in het bijzondere programma Orfeo, naar Monteverdi met Jeroen Willems.
U kunt de CD van Dichter bij Track bestellen voor 7,50 euro (incl. verzendkosten) door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.



De sirene kennen we vooral van ambulances en politiewagens. Maar oorspronkelijk is het een natuurkundig instrument voor het meten van geluidsfrequenties. Begin twintigste eeuw speelde een aantal natuurkundigen en denkers met de idee om de sirene om te bouwen tot een muziekinstrument. Op papier zijn hiervoor hele plannen bedacht, maar het ontbrak deze personen aan de materialen en mogelijkheden om deze plannen te realiseren. Meer dan honderd jaar later heeft de Veenfabriek deze plannen opnieuw opgepakt en is erin geslaagd om een voltallig sirene orkest met zowel bas als sopraan sirenes te ontwikkelen.

Wat is de Veenfabriek

Muziektheaterensemble de Veenfabriek timmert onder artistieke leiding van Paul Koek sinds 2004 stevig aan de weg. Met spraakmakende, kleine en grote muzikale producties van Leiden tot Athene, van Groningen tot Avignon en van Den Haag tot New York op locaties, in theaters en musea.

De Veenfabriek is een ensemble waarin kunstenaars en wetenschappers samenwerken die zich verhouden tot elkaars werk en denken, de maatschappij, de wetenschap en het ambacht. De Veenfabriek is daarom meer dan een muziektheatergezelschap dat zich tot enige taak stelt om een aantal muziektheatervoorstellingen per jaar te produceren. Zonder afstand te doen van deze belangrijke opdracht richt de Veenfabriek zich tegelijkertijd op het permanente onderzoek naar nieuwe podiumkunstvormen waarin verschillende kunstdisciplines met elkaar geconfronteerd worden.

De Veenfabriek is een plek waar de werkelijkheid voelbaar is en de weerbarstigheid zichzelf toont. Een ruimte waarin kunstenaars, wetenschappers, talenten, studenten en het ambacht met elkaar werken om hun reflectie op de maatschappij in een esthetische vorm te presenteren en het publiek te ontroeren.