Het komende jaar zal de Veenfabriek veel aandacht geven aan De Stijl, een groep kunstenaars vernoemd naar het in 1917 voor het eerst gepubliceerde tijdschrift De Stijl. Het was in de eerste plaats een project van kunstenaar en publicist Theo van Doesburg, de zelfbenoemde oprichter, redacteur en propagandist van De Stijl. Belangrijke leden van de kunstbeweging waren onder meer Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld. 

 

De Veenfabriek viert dat de vermaarde beweging kunstenaars honderd jaar tevoren in Leiden begon en concentreert zich vooral op wat De Stijl als de kunstbeweging betekende. Wat is een kunstbeweging? Hoe functioneert het gedachtegoed van De Stijl vandaag de dag? Hoe maak je kunst volledig inzetbaar in de samenleving? De laatste vraag stond centraal in het denken van De Stijl.

De Veenfabriek werkt daartoe samen met de groep Okapi, die net als De Stijl, is samengesteld uit kunstenaars, afkomstig uit zowel de podiumkunsten als uit de hoek van de beeldende kunst. In deze unieke samenwerking levert de Veenfabriek niet alleen regisseur Paul Koek, muzikanten en acteurs,studenten en jonge talenten, maar zet het ook het gebouw Scheltema Leiden centraal, waarinde Veenfabriek gevestigd is.