regie Eric de Vroedt
tekst Rik van den Bos
muzikale leiding Ton van der Meer
spel Reinout Bussemaker, Lizzy Timmers, Jacobien Elffers, Joep van der Geest, Marte Boneschansker
muziek Ton van der Meer, John van Oostrum, Asko|Schönberg - kwintet: Anna voor de Wind, Marieke Schut, Toon van Ulsen, Niels Meliefste, Pieter Smithuijsen 

decor Julian Maiwald
techniek
 Joris Reijmer, Kas van Huisstede
assistent techniek Laurens Koops
kostuums
Rebekka Wörmann, Roos Smith
regie assistentie Jan-Jasper de Vries 
dramaturgie Paul Slangen


met dank aan Will-Jan Pielage, Britt de Jeu, Vincent van Beek, Joost Klaas, Tosca de Jong, Eva Jansen Manenschijn, Joep van Helden, Abraham Meeuwsen, Sebastiaan Kruijs, Peter Snel  

 
MEI 2012
22 t/m 26 mei Festival a/d Werf

première: 22 mei 2012 Festival a/d Werf, Utrecht (Locatie: Janskerkhof)

MEI/JUNI 2012
29 mei t/m 1 juni
, Amsterdam, Westergasfabriekterrein, (ten westen van Pacific Park)

JUNI 2012
4 juni t/m 7 juni
, Leidse Cultuurweken, Leiden (Locatie: Stationsplein)  
15 juni t/m 24 juni, Oerol Festival (Locatie: Haven)  Kaartverkoop Festival a/d Werf en Oerol Festival
Voor de kaartverkoop bij Festival a/d Werf kunt u terecht op www.festivalaandewerf.nl en voor de kaartverkoop op Oerol Festival kunt u terecht op www.oerol.nl  

Kaartverkoop Leiden en Amsterdam
IK WIL MIJN GELD TERUG bestaat uit twee live talk-radioshows. Elke avond komen in twee live talkradio-shows verhalen van echte burgers aan bod. Elke live talkradio-show bestaat uit twee afleveringen. De twee afleveringen duren ieder een uur en zijn los van elkaar te zien, maar aflevering 1 en 2 vormen samen wel een geheel en worden vervolgens het 3e en 4e uur herhaald.

aanvangstijden
1e uur: 19:00 uur
2e uur: 20:00 uur 
3e uur: 21:15 uur
4e uur: 22:15 uur

toegang
1 aflevering: € 12,50
2 afleveringen: € 22,50

reserveren

Reserveren voor Leiden en Amsterdam kan door een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch (ma-vr 13u00 – 17u00) 071-3318053

Vermeld bij uw reservering de datum, met hoeveel personen u wilt komen en welke show u wilt meemaken.
U ontvangt van ons een bevestigingsmail van de reservering waarin wij vragen of u de afleveringen minimaal twee dagen van te voren per bank betaalt. Er ligt dan op de avond van de voorstelling een strippenkaart voor u klaar bij de kassa op locatie.

Locaties:
Utrecht | Festival a/d Werf: Janskerkhof
Amsterdam: Westergasfabriekterrein
Leiden: Stationsplein
Terschelling | Oerol Festival: Haven

PERSQUOTES
IK WIL MIJN GELD TERUG – VEENFABRIEK ISM ASKO|SCHÖNBERG

Geslaagd politiek theater
NRC Handelsblad ***** - 29 mei 2012.

"Politiek theater vormt vaak een soort indirect commentaar op ontwikkelingen, als het al niet grossiert in moralistische commentaren. Deze voorstelling daarentegen betrapt feilloos de angstige tijdgeest van dit moment, met nog geen sprankje hoop in zicht. Een sterk staaltje." NRC Handelsblad ***** - 29 mei 2012.

“Een tip voor toekomstige bezoekers: zorg dat u kaartjes krijgt voor zowel de eerste als de tweede aflevering van Ik wil mijn geld terug; alleen dan beleeft u de theatrale catharsis en staat u na afloop buiten in de vaste overtuiging dat we het einde van de ons bekende wereld beleven.” NRC Handelsblad ***** - 29 mei 2012.

IK WIL MIJN GELD TERUG
Volkskrant, 29 mei 2012

“De teksten zijn geestig en geschreven door Rik van den Bos.” [..] Terwijl de vijf Asko|Schönbergers plus Ton van der Meer op de heenreis juist een lekker eclectische mix van live gezongen jingles, bliepende achtergrondmuziekjes, Beethoven fuck-ups en andere mooie composities ten gehore brachten. [...] Ook opwindend is de performance van Joep van der Geest. Hij speelt radiohost Alex, een rabiaat linkse vlugprater die zijn holle theorietjes over de crisis en de economie achteloos de ether in leutert.”
De Volkskrant*** 29 mei 2012

Ijdele hoop op daadkracht
Theaterkrant.nl 26 mei 2012

“Alex nodigt bellers uit om in de uitzending hun verhaal over de crisis te doen. Dat levert soms mooie verhalen en oplossingen op, zoals de zwerver die voorstelt om rijke mensen letterlijk te gaan schaduwen, zodat zichtbaar wordt hoeveel armen er achter de rijken staan.” Lees de hele recensie op Theaterkrant.nl *** - 26 mei 2012
VEENPROEF IK WIL MIJN GELD TERUG

Zoals u van ons gewend bent nodigen wij u tijdens de voorbereidingen van IK WIL MIJN GELD TERUG uit voor een Veenproef. Voor deze avond hebben we de IKWILMIJNGELDTERUG-Actiebus in Scheltema nagebouwd. Neem op woensdag 9 mei plaats en reis met ons mee naar de kern van de financieel-economische crisis. Tijdens de reis wordt er muziek gespeeld door de Veenfabriek-muzikanten en een Asko|Schönberg-kwintet en worden er een aantal scenes gespeeld. De Veenfabriek heeft ook een aantal gidsen georganiseerd. Ewald Engelen, Prof.dr. aan de UVA en financieel geograaf is lid van een denktank die de minister van financien adviseert. Hij wordt regelmatig door banken gevraagd om hun bankiers uit te leggen waar de oorzaken van de crisis feitelijk liggen. De presentatie die hij voor deze bankiers geeft, zal hij op deze avond bij ons voor u verzorgen. Diana Korsse is interim intern account manager bij verschillende banken. Zij laat zich momenteel omscholen tot begeleider van ondernemers die slachtoffer zijn van de crisis. Zij vertelt ons over de impact van de crisis op de levens van ondernemers die er onder te lijden hebben. De derde gast is Aureen Remmers, werkzaam bij de voedselbank in Amsterdam. Zij wordt het hardst geconfronteerd met de slachtoffers van de crisis en vertelt ons over de dagelijkse praktijk van het uitdelen van voedsel aan mensen die te weinig geld hebben om daar zelf voor te kunnen zorgen.

Maar zoals u van ons gewend bent, hoeft u bij de Veenfabriek nooit op een houtje te bijten. De Veenfabriek verzorgt ook deze keer een crisisbestendige maaltijd die voor u in de bus geserveerd wordt.

Datum woensdag 9 mei 2012
Locatie Scheltema, Marktsteeg 1, Leiden
Aanvang 19h -22:30h (inloop v.a. 18:30h)
Entree € 15,- (incl. diner)
Reserveren 071 331 80 53 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

OVER DE VOORSTELLING


IK WIL MIJN GELD TERUG
I.s.m. Asko|Schönberg

Provocerende actieperformance verheft de economie tot poëzie, de crisis tot kunst en onze ondergang tot entertainment.

Ik wil mijn geld terug! Jij wilt je geld terug! We willen allemaal ons geld terug!
Van de banken, van de Grieken, van Brussel, van Rijkman Groenink en de ontwikkelingshulp. Het is toch ons geld! Om ons geld terug te eisen, rijdt de IKWILMIJNGELDTERUG-actiebus door Nederland. Langs de villa's van de schuldigen. Langs de tentenkampen van de nieuwe daklozen. Langs de uitgebrande Griekse restaurants. Elke dag vier uur live talkradio op wielen.

Let op: in de IKWILMIJNGELDTERUG-actiebus maak je kans je geld echt terug te zien. 

In elke stad maakt één bezoeker van deze actieperformance kans om volledig gecompenseerd te worden voor zijn verlies ten gevolge van de crisis. Zonder gelul, handje contantje. *)

Ben jij door de crisis je geld kwijtgeraakt? En wil jij kans maken op deze unieke crisiscompensatie? Vertel dan je verhaal in de dagelijks rondrijdende actiebus. Of schrijf ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Elke avond komen in twee live talkradio-shows verhalen van echte burgers aan bod. Elke live talkradio-show bestaat uit twee afleveringen. We volgen de turbulente ontwikkelingen van de provocerende talkradio-man Alex K. en zijn  team van Radio Krach. De twee afleveringen duren ieder een uur en zijn los van elkaar te zien, maar aflevering 1 en 2 vormen samen wel een geheel en worden vervolgens het 3e en 4e uur herhaald. 

In IK WIL MIJN GELD TERUG treedt een kwintet van Asko|Schönberg in dialoog met het Veenfabriek-ensemble. Nieuwe composities, songs, soundscapes, jingles, tunes en samples, zo ongeveer alles wat muziek is komt aan bod in deze deels geïmproviseerde muziektheaterperformance.

Elk jaar neemt muziektheaterensemble de Veenfabriek een centraal thema als uitgangspunt voor haar voorstellingen. Dit seizoen is dat Geloof – Ongeloof: Geloven we nog in de samenleving? IK WIL MIJN GELD TERUG is de laatste in een reeks van vier voorstellingen met dit onderliggende thema.

* Per stad worden op basis van de ingestuurde brieven drie finalisten gekozen. Tijdens de speelperiode in die stad wordt door het publiek van de voorstelling via stemformulieren bepaald wie deze drie finalisten stadsfinalist wordt. De stadsfinalist gaat door naar de finale. Deze finale vindt plaats tijdens de laatste voorstelling op 24 juni op Oerol. In deze voorstelling wordt door de bezoekers via stemformulieren bepaald wie van de vier stadsfinalisten het meeste recht heeft op de crisis-compensatie. Kortom, 1 bezoeker of 1 verhaal komt uiteindelijk in aanmerking voor crisis-compensatie.