Tekst Ödön von Horváth
Regie Johan Simons
Muzikale regie Paul Koek
Dramaturgie en vertaling Paul Slangen
Spel Els Dottermans, Frank Focketyn, Wim Opbrouck, Kristof Van Boven, Oscar Van Rompay, Reinout Bussemaker, Yonina Spijker, Elsa May Averill, Judith Pol, Inke Trekker en Louis van Beek.
Muzikanten Ton Van der Meer, Bo Koek, Rik Elstgeest, John van Oostrum


geen-video-beschikbaar

25 juni 2009 t/m 5 juli 2009 Utrecht – Vliegbasis Soesterberg
13 juli 2009, Athene – Hellenic Festival
23 t/m 29 juli 2009, Avignon – Theaterfestival
3 t/m 5 september 2009 Antwerpen – deSingel/de haven
2 t/m 7 oktober 2009 Nanterre, Théâtre Nanterre-Amandiers
20 en 21 november 2009 Charleroi, Palais des Beaux Arts
16 december 2009 Luxemburg, Grand Théatre de la ville Luxembourg
20 t/m 23 mei 2010 Amsterdam, Stadsschouwburg
2 t/m 20 juni 2010 Gent en Leiden, Schouwburg

KASIMIR EN KAROLINE
Hernieuwde samenwerking Paul Koek en Johan Simons

Kasimir en Karoline is een voorstelling van de Veenfabriek en NTGent in coproductie met DeSingel Antwerpen, Festival d’Avignon, Grand Théâtre de la Ville de Luxembourg; met de steun van de Haven van Antwerpen.

Voor Kasimir en Karoline, een groot muziektheaterproject op locatie, richten Koek en Simons hun blik doelbewust op de Antwerpse haven: de schepen, de dokken, de stapels containers, de grote aantallen vrachtwagens,… De bovenmenselijke prestaties en de belofte van welvaart staan in schril contrast met de nietigheid van het kansarme liefdespaar in Kasimir en Karoline van Ödön Horváth.

In dit volksstuk uit 1932 verpakte de Hongaars-Duitse schrijver zijn scherpe maatschappijkritiek in een treurig liefdesverhaal. Hijzelf sprak van een “ballade vol stil verdriet, verzacht door humor”. De werkeloze chauffeur Kasimir en zijn verloofde Karoline bevinden zich op de kermis. Karolines zucht naar plezier is zo groot dat zij Kasimir alleen laat met het verdriet om zijn ontslag. Terwijl zij zich laat meetronen door de industrieel Rauch en de rechter Speer, komt hij in de onderwereld terecht. Tijdens een auto-inbraak duikt de politie op, maar Kasimir weet te ontkomen. Op een verlaten parkeerterrein zien de twee geliefden elkaar tenslotte terug.

Kasimir en Karoline ging in première op 27 mei 2009 in DeSingel in Antwerpen en was na een korte tournee door Nederland te zien op het Festival d’Avignon. Kasimir en Karoline is geselecteerd voor THEATERTREFFEN 2010.