Over de voorstelling

Touki Delphine
in coproductie met de Veenfabriek & Paradiso Melkweg Producties

ONE HOT MINUTE

Vertrekkend vanuit een lopende band waarop gebeurtenissen, fenomenen, uitvindingen en spullen voorbijkomen die ons iets vertellen over de geschiedenis van de mens, van de aarde en van de wereld, is Touki Delphine er in geslaagd markante gebeurtenissen en op het eerste gezicht triviale handelingen afwisselend te presenteren.

Eenvoudige gebruiksvoorwerpen en beroemde symbolen vinden hun eigen poëtische plek voor de tijd dat de lopende band erover doet het ding van rechts naar links over het toneel te laten bewegen, waarna alles onherroepelijk in de vergetelheid verdwijnt. One Hot Minute is vreemd, ontregelend, zacht, liefdevol muziektheater waarin een diep levensgevoel van noodgedwongen vergankelijkheid en het verlangen naar eeuwigheid op een indrukwekkende manier wordt aangeraakt.  

Sinds de idee dat de tijd een lineaire beweging zou zijn zo’n drieduizend jaar geleden heeft postgevat, leeft de mens in de veronderstelling dat alles zich in een noodzakelijke oorzaak-gevolg-relatie voltrekt. Deze gedachte geeft houvast en biedt ons de mogelijkheid om grip te krijgen op wat er om ons heen gebeurt. Maar net zo lang knaagt het onrustige gevoel dat er een mysterie is dat op deze manier niet te ontrafelen is. Het leven op deze aarde is zo groot en onbegrijpelijk dat elke poging het te verklaren op een mislukking uitdraait.  

One Hot Minute is een ode aan deze onbegrijpelijkheid en opent ons de ogen voor het feit dat we er zijn: hier en nu, zonder dat we het doel kennen. Touki Delphine toont ons op troostende wijze de pogende mens die we allemaal zelf zijn; een mens die in al zijn onhandigheid en met al zijn mislukkingen vooral probeert goed te doen en vastbesloten is om alles wat hij onderneemt tot een goed einde te brengen.