ARTHUR
gebaseerd op King Arthur van Henry Purcell

Muzikale leiding George Petrou
Regie Paul Koek
Regie-assistent Frank Siera
Libretto bewerkt door Peter Verhelst
Decor & belichting Peter Quasters
Kostuums Dorothée Curio  
Dramaturgie
Paul Slangen 
Koorleider Daniel Reuss
Soprano Elizabeth Cragg
Soprano Claron McFadden
Tenore Reinoud Van Mechelen
Basso-Baritono Konstantin Wolff
Spel Claron McFadden, Yonina Spijker, Tyeppe Troost, Batuhan Eryigit
Koor Cappella Amsterdam
Sirenes Ton van der Meer
Muzikale uitvoering B' Rock  
Een productie van Veenfabriek en Muziektheater Transparant 
In coproductie met B'Rock, Operadagen Rotterdam, de Munt / la Monnaie, KlaraFestival en Flagey
Met de steun van Fonds Podiumkunsten, Gemeente Leiden, Ammodo, Stichting DOEN en BankGiro Loterij|
Met dank aan Daan Kramer Schippers en Sam Slangen

 

SEPT 2014


12 deSingel Antwerpen, www.desingel.be
13 Muziekgebouw aan 't IJ Amsterdam, www.muziekgebouw.nl
20 Chassé Theater Breda, www.chasse.nl
27 Concertgebouw Brugge, www.concertgebouw.be
MAART 2014

19, 20 & 21 
Flagey Brussel i.s.m. De Munt i.h.k.v. Klarafestival (alle dagen uitverkocht)
(19 maart première) www.flagey.be

MEI 2014

21 & 22 Operadagen Rotterdam
Locatie: onderzeebootloods Prijzen: € 33,50 (standaard) / € 25,50 (studenten, cjp) Ticketprijs is inclusief boottocht + administratiekosten.
21.00 uur start de voorstelling. De boot vertrekt om 20:20 uur vanaf de Willemskade. Opstapplaats: Steiger Spido, Willemsplein 85 (voet Erasmusbrug, centrumzijde) Om 23:10 vertrekt de boot terug.
"Ik alvast zat letterlijk op de rand van mijn stoel in Flagey, gepakt door de teksten, de perfect uitgevoerde muziek, de subtiele decorelementen en het theatergebeuren. Wonderwel is men erin geslaagd de barokmuziek van Purcell te enten op de oneindig uitgestrekte doodse velden van WO I. Indrukwekkend." - Klassiek Centraal, Ludwig Van Mechelen

"Under George Petrou's direction, the orchestra's precision, lush sound, unorthodox tempi and beautiful ornamentation make this 100-minute evening a musical treat."
- The Financial Times, Shirley Apthorp

"Muzikaal staat deze Arthur als een huis. De avontuurlijke specialisten van B'Rock speelden onder leiding van George Petrou strak en soepel in op het ritme van de voorstelling, de solisten brachten Purcells aria's met verve. Het intieme herderinnenduet van McFadden met sopraan Elizabeth Cragg was schitterend. Ook Cappella Amsterdam zong voortreffelijk: de koorscènes waren zonder uitzondering hoogtepunten." - NRC Handelsblad, Joep Stapel

"La litanie des noms de végétaux carbonisés par les bombes, comme celle des prénoms d'hommes disparus à la fin du spectacle ne sont pas sans rappeler le procédé à l'œuvre dans Rwanda 94, la pièce fleuve que le Groupov consacra à cette autre catastrophe indicible et inexplicable à laquelle, d'ailleurs, l'Africaine d'Arthur fait plus d'une fois penser." - ForumOpéra, Bernard Schreuders 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de voorstelling

Zoals wit een mengsel is van alle kleuren, bestaat stilte uit alles wat er niet meer is (Peter Verhelst).

Ter nagedachtenis aan het begin van de eerste moderne oorlog, nu 100 jaar geleden, gunnen regisseur Paul Koek en auteur Peter Verhelst ons een blik op het slagveld als alles voorbij is. Als nog slechts het zoemen van een vlieg te horen is, en de eerste planten zich weer voorzichtig laten zien. In het onwerkelijk veranderde, vlakke land dat plotseling voorzien is van heuvels die er niet waren en vijvers vol water dat verstopt zat onder de grond, lopen twee vrouwen, vergezeld door een kind. De een is op zoek naar haar man, die vanuit het verre Afrika hierheen gekomen is om te vechten in een onbegrijpelijke oorlog. De ander zoekt haar land zoals ze het kende, maar niet meer terug te vinden is. Terwijl de jonge Arthur doet wat elk jongetje doet: fantaseren over heldendom en moed en verlangen naar het genot van de overwinnaar, totdat hij beter weet. Met behulp van de prachtige muziek van Henry Purcell wordt het onbeschrijfelijke leed bezongen dat de wereld 100 jaar geleden overkomen is.

Deze muziektheater productie is gebaseerd op King Arthur, Henry Purcells beroemde semi-opera in vijf bedrijven, en aangevuld met het werk van diverse tijdgenoten. Purcells werk verenigt theater, dans en opera om een eerbetoon te brengen aan de liefde en het vaderland. Het oorspronkelijke libretto van de Engelse dichter John Dryden verhaalt de queeste van de Bretonse koning Arthur om zijn verloofde, prinses Emmeline, te bevrijden uit de greep van zijn gezworen vijand, de Saksische koning Oswald. Peter Verhelst, de gelauwerde Belgische romanschrijver en dichter, moderniseerde deze vurige oorlogslegende. Voortgestuwd door de muzikale energie van het Gentse orkest B’Rock, doet deze eigentijdse bewerking zonder enige twijfel de politieke draagwijdte en theatrale kracht van dit meesterwerk herleven.