Erfgoed Leiden en Omstreken en De Veenfabriek gaan samen het avontuur aan!

 

Ariela Netiv (directeur Erfgoed Leiden e.o.) en Paul Koek (artistiek leider De Veenfabriek) ondertekenden afgelopen maandag een convenant om de tweejarige samenwerking met de naam Utopisch Nest te onderstrepen. De twee partijen zullen van maart 2017 tot en met maart 2019 jaarlijks twee kunstprojecten en een educatief project realiseren op Leidse bodem.

 

Utopisch Nest
Samen zijn deze partners goed voor een waaier aan perspectiefwisselingen die kunstenaars en wetenschappers binnen Utopisch Nest zal inspireren om de wereld voor het publiek te verdiepen, te kantelen of op zijn kop te zetten. Van theater, muziek, beeldende kunst tot interactieve verhalen Muziektheatergezelschap De Veenfabriek beschikt over de kennis en mogelijkheden om kunstenaars van verschillende disciplines te begeleiden in het vormgeven van verhalen. Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO) als kennis- en adviescentrum over erfgoed in de Leidse regio brengt haar kennis van het verleden in. De archieven -vanaf 1290 tot nu- en de collecties die de organisatie beheert, bevatten een schat aan informatie en bijzondere aanknopingspunten.

 

Kunstwerken
Elk project resulteert in een concreet kunstwerk of project dat elke mogelijke vorm kan aannemen; de uitkomst is per definitie onvoorspelbaar. De betrokken kunstenaar kan een achtergrond hebben in theater, film, beeldende kunst, nieuwe media, poëzie of muziek en wordt binnen Utopisch Nest uitgedaagd om over de grenzen van de eigen discipline heen te denken. Dat uit deze aanpak klassieke tentoonstellingen, theatervoorstellingen of concerten voortkomen is onwaarschijnlijk. Wat er dan wel precies uit komt, weten we niet. De geschiedenis van Leiden en Omstreken staat in ieder geval centraal.

 


Utopisch Nest presenteert in 2013 + JOOST REKVELD Project #47

In 2013 & 2014 presenteert Utopisch Nest de kunstenaar Joost Rekveld. Met het kunstproject #47 vraagt hij zich af hoe wij ons gedragen als we een zintuig zouden hebben waarmee we elektrostatische of magnetische velden kunnen waarnemen. Zouden we ons anders gaan gedragen? En gaan we anders om met de wereld om ons heen als we ons voortdurend bewust zouden zijn van onze invloed op die velden en vice versa? Rekveld reageert met dit project op de tentoonstelling ‘UTOPIA: expressionisme & constructivisme 1900-1940′ die vanaf 22 september 2013 is te zien in Museum De Lakenhal. Tevens reageert hij met #47 op het jaarthema Kracht/Toekomst van de Veenfabriek.

 

#47 is een onderzoeksproject van beeldend kunstenaar Joost Rekveld. Utopisch Nest heeft hem gevraagd om zich te laten inspireren door de tentoonstelling 'Utopia: expressionisme & constructivisme 1900-1940' die momenteel is te zien in Museum De Lakenhal. Rekveld werd getroffen door het extreem imaginaire karakter van een aantal werken dat deel uitmaakt van die tentoonstelling en onderzoekt in #47 of de menselijke waarneming maakbaar is.
Lees meer op www.utopischnest.nl

Voor iedereen met een avontuurlijke geest.
Utopisch Nest , opgericht in 2009, is een duurzame en avontuurlijke samenwerking tussen muziektheatergezelschap de Veenfabriek en Museum De Lakenhal. Kunstenaars en wetenschappers reageren op een specifiek onderdeel van de bestaande programmering van de Veenfabriek of Museum De Lakenhal. De inhoud is het vertrekpunt. Het experimentele, interdisciplinaire onderzoek is de methode.

Na vier jaar programmeren vindt Utopisch Nest het tijd om de ervaring die we hebben opgedaan te delen en een balans op te maken. Wat hebben we gedaan en waar heeft dat toe geleid?

In een tijd waarin veiligheid, controle en voorspelbaarheid centraal staan, ligt er een opdracht voor kunstenaars, kunstinstellingen en wetenschappers, om te dwalen en te onderzoeken zonder dat de uitkomst vaststaat. Deze houding - door Paul Koek verwoord in de term ‘Recht op Risico’- vormt de leidraad in de programmering van Utopisch Nest en in het symposium.

Tijdens deze middag leidt presentator Chris Keulemans (directeur van de Tolhuistuin) u door een dag vol onverwachte gebeurtenissen. Kunstenaars die eerder bij Utopisch Nest betrokken waren en andere samenwerkingspartners leveren bijdragen aan het programma. Paul Koek (artistiek leider van de Veenfabriek) en Meta Knol (directeur Museum De Lakenhal) geven hun visie op ‘Recht op Risico’ waarna we ons de toekomst in laten slingeren door futuroloog Jan Nekkers met ‘De onzekerheid van de toekomst’.

REGONED heeft in opdracht van Utopisch Nest een speciaal veiligheidsbeleid voor dit symposium ontwikkeld. Raadpleeg de website www.utopischnest.nl voor de instructies.

Utopisch Nest wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Leiden, Mondriaan Fonds en Stichting DOEN. Voor meer informatie, kijk op de website van Utopisch Nest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Utopisch nest

Utopisch Nest is een duurzame, unieke en avontuurlijke samenwerking tussen muziektheaterensemble de Veenfabriek. Kunstenaars en wetenschappers reageren samen op een specifiek onderdeel van de bestaande programmering van de Veenfabriek. De inhoud is het vertrekpunt. Het experimentele, interdisciplinaire onderzoek is de methode. Doelstellingen van Utopisch Nest:

Een keten van inspiratie bewerkstelligen tussen wetenschappers, kunstinstellingen, kunstenaars en publiek;

Risicovol investeren in nieuwe, hybride kunstvormen, cross-overs tussen kunsten onderling en tussen kunst en wetenschap bewerkstelligen;

Kunst en leven met elkaar verbinden door naast het kunstzinnige altijd te kiezen voor maatschappelijk engagement.